Etiquette tafel dekken

Etiquette tafel dekken

Etiquette tafel opdekken

Hoe zit het ook alweer? Een gedekte tafel met een heleboel bestek ziet er indrukwekkend en chique uit. Maar wat ligt waar? En waarom ligt het daar?

In deze blog hopen wij jullie wat meer duidelijkheid te geven over hoe je een tafel volgens de etiquette moet opdekken, maar ook hoe je in een restaurant hiermee moet omgaan. Ondanks dat het er indrukwekkend kan uitzien, is er een logische volgorde. Je begint altijd met het bestek dat aan de buitenkant ligt en je werkt naar binnen toe.

De positie van het bestek en servies

Het ligt uiteraard aan het aantal gangen dat geserveerd wordt, maar we gaan hier uit van een 3- gangen (voor, - hoofd en nagerecht) menu. Dat houdt in dat er in ieder geval 1 bord op de tafel staat, het zogeheten onderbord. Op dit onderbord wordt telkens een andere bord gezet.  De vorken liggen links van je bord en de messen en lepels liggen rechts. De uitzondering hierop is een oestervork of vis vork, deze liggen rechts naast je soeplepel. De dessert lepel en of vork liggen boven je bord. Naast de borden en het bestek is er ook nog een volgorde waarin de wijnglazen worden gezet. Zo dien je altijd te beginnen met het glas dat het dichtst bij je staat. Een geheugensteuntje, sherry (soep), witte wijn (vis), rode wijn (vlees), water en eventueel een dessert wijn. Witte wijn glazen kenmerken zich ten opzichte van de rode wijn glazen dat deze groter zijn en een langere steel hebben. Rode wijnglazen zijn veelal ronder en hebben een kortere steel.

Als er een botermes ligt bij het boter-schaaltje dien je deze alleen te gebruiken om de boter van het boterschaaltje naar je broodbordje te brengen. Gebruik het niet om je brood mee te besmeren. Als er geen mes bij het boterschaaltje ligt dan kun jij je eigen mes gebruiken. Deze ligt of op je broodbord of is het meest linker mes op tafel.

Weet je het na het lezen allemaal niet meer, niet getreurd, we hebben een mooi plaatje toegevoegd waarin je het in één oogopslag kan zien! Uiteraard zijn er nog meer etiquette die toegepast kunnen worden als je uit eten gaat in een chique restaurant maar ons gaat het er bovenal om dat het eten vooral goed mag smaken en er mooi uitziet op je opgedekte tafel!

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »