Hoe kies ik de juiste kleur servies?

Hoe kies ik de juiste kleur servies?

Hoe kies ik de juiste kleur servies?
 

Je hoeft de bladen maar open te slaan en jeziet prachtige gerechten waar de kleuren van het bord af spatten. Dit kun je thuis ook creëren! Het begint bij het uitzoeken van het juiste kleur servies. Maar hoe doe je dat? En waar moet je nou op letten? In dit artikel willen wij graag wat tips met jullie delen.  
 

In veel huishoudens zien we nog de klassieke witte borden die veelal tijdens het avond eten worden gebruikt. Op zich is er niets mis met een mooi wit bord, alles combineert tenslotte goed met wit (zolang er maar wat kleuraccenten inzitten). Maar om het net even wat spannender te maken kun je ook aan de volgende combinaties denken!
 

Eet je veel groen? Denk hierbij aan maaltijd salades of groene groenten, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een donkergrijs bord, hierdoor ontstaat er veel contrast waardoor je gerecht goed naar voren komt. Kies vooral niet voor een bord waar roodtinten inzitten. Rood heeft de neiging om geen frisheid uit te stralen wat je met een salade bijvoorbeeld het liefste wel wilt. Denk naast groen ook aan de beige achtige kleuren (denk hierbij aan aardappelen, kip en pasta, vaak wat saaie kleuren) deze staan ook erg mooi op een donkerbord.
 

Wanneer je veel rood eet, bijvoorbeeld tomaten, rood vlees en of rode sauzen, kies dan voor een neutraal bord. Dit kan een van de vele wittinten borden zijn. Van strak wit tot off white of crème wit. Rood is een hele bepalende kleur en heeft weinig ondersteuning nodig.
 

Een kleur die onder het servies momenteel erg populair is, is de blauwe kleur. Kies je voor deze kleur, kies dan voor gerechten waar de kleur geel of oranje veelal in aanwezig is. De warmte van deze kleuren komen dan extra goed naar voren.
 

Er is nog een reden waarom de kleur van je servies zo belangrijk is. Wist je dat kleur bepaalt hoe ons eten smaakt? Het kan ons eten zoeter of zouter laten smaken. Zo blijkt uit een onderzoek dat aardbeien op een wit bord maakt dat ze zoeter smaken dan als je aardbeien eet van een zwart bord. Hoe dit komt? Doordat het witte bord meer op roze lijkt en dat associëren we met zoet. Hetzelfde voorbeeld gaat op voor popcorn in een wit schaaltje of in een gekleurd schaaltje. De proefpersonen vonden de popcorn in het witte schaaltje zouter smaken dan in het gekleurde schaaltje. Roze en paarse borden stralen zoetheid uit, en gele en oranje borden kunnen er voor zorgen dat gerechten wat zuurder smaken.
 

Op zoek naar een nieuw servies? Ga dan naar onze webshop http://www.elinspottery.nl/tafelen/borden/


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »